Word taalvrijwilliger

Wil je aan de slag als taalvrijwilliger? Sluit je dan aan bij het Taalhuis Haarlemmermeer. Het Taalhuis is een plek in de bibliotheek van C. waar je advies en hulp kan krijgen op het gebied van de Nederlandse taal.

In Haarlemmermeer zijn diverse organisaties aangesloten bij het Taalhuis die mensen nodig hebben voor diverse taalvrijwilligersfuncties. Word bijvoorbeeld taalcoach, taalbuddy of balievrijwilliger. Op vele manieren kun je je inzetten om anderstaligen te helpen in het leren van de Nederlandse taal. Hierdoor geef je hen de kans mee te doen in onze samenleving.

Op basis van jouw voorkeur brengt het Taalhuis jou in contact met de best passende taalorganisatie(s).

Neem contact op
20069

Taalvrijwilligersfuncties

Taalcoach

Als taalcoach ondersteun je één-op-één anderstaligen bij het oefenen van de spreekvaardigheid aan de hand van alledaagse voorbeelden en situaties. Ook is het mogelijk om kleine groepen te coachen of taalwandelingen te maken! Al wandelend oefen je het spreken van de Nederlandse taal met (anderstalige) taalleerders. 

Taalbuddy

Ben je tussen de 18 en 30 jaar? Dan kun je meedoen aan ‘friend4friend’. Jonge Nederlanders worden aan jonge nieuwkomers (18-30 jaar) gekoppeld om elkaar als taalduo wekelijks te spreken. Er wordt iedere week gezorgd voor een aantal oefeningen om te doen.  

Balievrijwilliger

Als balievrijwilliger van het Taalhuis ben je het eerste aanspreekpunt. Je houdt aanmeldingsgesprekken met laaggeletterden/anderstaligen en geeft informatie en advies over de juiste taalorganisatie en de taalcollectie van het Taalhuis.

Klassenassistent

Je kunt ook als klassenassistent aan de slag op scholen of voor VluchtelingenWerk waar anderstaligen op verschillende niveaus een inburgeringscursus Nederlands volgen. In deze rol ondersteun je de docent in de klas. 

Zelf lesgeven in een groep

Het is ook mogelijk om zelf Nederlandse taallessen te geven. Bijvoorbeeld voor de EVA-lesgroep, speciaal voor vrouwen met een migratieachtergrond die willen werken aan hun zelfvertrouwen. Of in Wooncentrum De Eijk voor een kleine groep 55+ vrouwen van buitenlandse afkomst. 

Leeskring

In de bibliotheek van C. in Hoofddorp is elke maandag de Leeskring voor mensen met een migratieachtergrond. Wekelijks komen zij samen om gezamenlijk eenvoudige, Nederlandstalige boeken voor volwassenen te lezen. Als vrijwilliger begeleid je dit leesgroepje.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over een of meer taalvrijwilligersfuncties? Bel of mail ons.  

Telefoon: 023-5664817
Mail: taalhuis@cpunt.nl

Meer informatie

Of bekijk al onze vrijwilligersrollen

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media