Terug

Gepubliceerd: woensdag 25 januari 2023

Een kijkje achter de schermen met... Swaentje

Wij zijn C. Maar wie zijn eigenlijk de mensen achter C.? Medewerkers nemen je graag mee voor een kijkje achter de schermen. 

Vandaag het woord aan Swaentje van Sprundel, Programmeur Culturele activiteiten voor de bibliotheek van C.

Een kijkje achter de schermen met... Swaentje

Wat doe jij bij C.?
Ik bedenk, organiseer en programmeer de culturele activiteiten voor jong en oud die plaatsvinden in de bibliotheekvestigingen van Haarlemmermeer. Zoals workshops, lezingen, theatervoorstellingen, maar ook online kunstlezingen en het jaarlijkse Kinderboekenweek Journaal op ons YouTube kanaal. Ik werk hierbij veel en graag samen met mijn creatieve collega’s van C.

Ik zit in team Programmering. Ook C. breed organiseren we allerlei evenementen waarin alle expertises samenkomen, zoals Het Peuterfestival en Talkshow de Ruimte. Of Between the Lines; hiphopconcerten in de bieb. 

Hoe lang werk je hier al?
Sinds april 2019 ben ik hier te vinden.

Wat is het eerste dat je doet als je werkdag begint? Hoe ziet de rest van je werkdag eruit?
Het allerleukste aan mijn werk is dat geen enkele dag hetzelfde is! Mijn werk is super divers. Mijn dag begint vaak met het openen van mijn mailbox op mijn laptop, maar kan ook zomaar starten met het smeren van broodjes voor het Voorleesontbijt. 

Naast dat ik activiteiten programmeer die worden uitgevoerd door professionals (theatergroepen, schrijvers, docenten), bedenk ik zelf ook activiteiten en programma’s en voer deze zo nu en dan ook uit. Ik probeer hoe dan ook zo vaak mogelijk aanwezig te zijn bij de activiteiten. Het is fijn om direct te zien wat de bezoekers van de activiteit vinden. Een geslaagde activiteit, of dit nu kleinschalig voorlezen is of een druk bezochte lezing, geeft veel energie. 

Verder heb ik natuurlijk ook veel overleggen met collega’s en afspraken met externe (lokale) partners. Vanuit onder andere Probiblio ontmoet ik ook regelmatig collega’s van andere bibliotheken. Erg leuk om vanuit mijn netwerk geïnspireerd te raken door mooie projecten die er in de gemeente en in bibliotheken door heel het land plaatsvinden.  

Zijn er interessante feitjes over jouw vakgebied?
De bibliotheek heeft helaas bij velen nog het imago van suf, stoffig en stil moeten zijn. Maar dit is allang niet meer zo! De bibliotheek is een plek bomvol inspirerende verhalen, kennis en activiteiten voor iedereen. Ook voor jongeren! In maart organiseren we een lasergame-avond, met boekenkasten als parcours. Houd onze agenda in de gaten.

Swaentje's tips

Als kind liep ik de deur van ons plaatselijke kunstencentrum plat. Wat ik het liefste deed was toneelspelen. Theater is zoveel meer dan op het podium staan. Het is een plek waar je jezelf kan zijn, waar je zelfvertrouwen opdoet en waar je de leukste mensen ontmoet. Mijn tip is dan ook: Theaterlessen bij Dé JeugdTheaterSchool

Boekentip: Het leven van Pi van Yann Martel, een prachtige vertelling van een Indiase jongen die met een tijger moet zien te overleven op een boot. Ik wil niks verklappen, maar dit boek moet je wel echt uitlezen. 

Theatertip: vrijdag 31 maart 2023 The Ukrainian National Ballet met Het Zwanenmeer
Een inspirerende versie van Het Zwanenmeer gebaseerd op de uitvoering van Tsjaikovski. 

Swaentje's tips

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media