Terug
Wormholes

Wormholes

Marli Turion & Gijs van Noort

08 jan 2015 t/m 15 feb 2015
Beeldende kunst
Wormholes

Wormholes

Marli Turion & Gijs van Noort

08 jan 2015 t/m 15 feb 2015
Beeldende kunst

In het Wormholes-project wordt de beschouwer op een poëtische manier weggeleid uit de werkelijkheid om door middel van associaties in een nieuwe realiteit te belanden.

Wormholes is een nieuw concept van Marli Turion en Gijs van Noort. Hoewel in vorm soms heel verschillend, heeft hun beider werk een gemeenschappelijke ondertoon: de poëtische manier waarop zij met hun werk de beschouwer willen verleiden een stap naast de dagelijkse realiteit te zetten. Kunst als ontsnappingsroute, bedoeld om de verbeelding te activeren. Deze werkwijze past in de romantische traditie van de westerse kunst en sluit bijvoorbeeld aan bij de folly; een bouwsel, populair in de negentiende eeuw, dat met zijn vorm verrast maar ieder praktisch nut ontbeert.  Door de associaties die het oproept zet het aan tot nadenken.

Op de tentoonstelling Wormholes speelt daarnaast de mens een grote rol: bij Turion altijd zichtbaar als danseressen en idolen, bij Van Noort fungeren bouwsels en boeken als gedenktekens voor menselijk handelen. De bouwers zijn hier echter steevast uit het beeld verdwenen. 

Wormholes
De titel ‘Wormholes’ verwijst naar een term uit de wereld van de sciencefiction. Er wordt gespeeld met de gedachte dat tijd geen lineair begrip is en dat het mogelijk is door gaten in de tijd te ontsnappen naar een andere wereld; een thema dat bijvoorbeeld Haruki Murakami gebruikte in zijn roman Kafka op het Strand

‘X ways to get out of here’, maar zonder om de zaken heen te draaien; het werk van beide kunstenaars is helder en scherp en er bestaat geen twijfel over wat er te zien is. De belichting van de onderwerpen draagt aan deze scherpte bij en zorgt ervoor dat een associatieve ervaring nooit zweverig wordt.

Exposities in het Cultuurgebouw zijn te bezichtigen tijdens tentoonstellingsperiodes van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en voor, tijdens en na voorstellingen bij De Meerse. De galerie is bereikbaar via restaurant Première.

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media