Terug
UPPIE

UPPIE

Annemarie Corman, Simone de Groot, Daan de Haan, Mo van Hal, Bart Nijstad, Ellen Mandemaker, Elsbeth Pluimers, Rogier Polman, Meliza de Vries

10 nov 2016 t/m 05 jan 2017
Beeldende kunst
Kunst en eenzaamheid hebben met elkaar te maken. Binnen de kunsten heeft eenzaamheid een belangrijke betekenis bij het scheppen. In het sociale domein wordt eenzaamheid vooral negatief ervaren. Het kunstproject ‘Uppie’ wil deze twee domeinen bij elkaar brengen en aan elkaar verbinden.

Met werk van:
Annemarie Corman, Simone de Groot, Daan de Haan, Mo van Hal, Bart Nijstad, Ellen Mandemaker, Elsbeth Pluimers, Rogier Polman, Meliza de Vries

Opening:
Zondag 13 november 2016 om 16.00 uur

Het kunstproject Uppie wordt georganiseerd door de Stichting Polyvista ism Galerie De Meerse en heeft ondersteuning gekregen van De Bavo Stichting, Gemeente Haarlemmermeer en van bevriende zijde.

Aan UPPIE doen 8 kunstenaars mee:
Annemarie Corman maakte een film over oude mensen met beginnende dementie. Zij voelen zich vaak alleen omdat ze steeds minder houvast hebben aan hun herinneringen met anderen en langzaam zichzelf kwijtraken. Zij vertellen verhalen in de film en Meliza de Vries maakte er gedichten bij.

Bart Nijstad tekent iedere dag dingen die je doet wanneer je denkt dat niemand je ziet onder de titel Home Alone, te vinden op zijn facebookpagina: https://www.facebook.com/aloneathome.

Mo van Hal heeft een boek gemaakt over twee kluizenaars, twee oude mannen die in grote eenzaamheid leefden. Foto’s uit Kluister zijn te zien op de expositie.

Sinds 2010 fotografeert Ellen Mandemaker de bewoners van een poppenhuis. Het huis wordt bevolkt door een ontheemd gezelschap van eenzame schepsels; door vandalen, met lak aan de wereld. Een bonte groep figuren, dieren en poppen infiltreert en schuilt in het poppenhuis. In ritmisch vormgegeven beeldenreeksen vertelt Ellen Mandemaker een indringend verhaal.

Beeldhouwer Elsbeth Pluimers maakte een tempeltje waar je je op ieder moment kunt terugtrekken. De tempel van Elsbeth zet je neer op een plek naar keuze en niemand zal je storen.

Simone de Groot wil beelden maken die mensen troost bieden. Zachtheid, stilte en ruimte om na te denken zijn heel belangrijk voor haar.

Rogier Polman wordt een kluizenaar als hij aan het werk is. Dan gaat de telefoon uit en mag niemand hem storen. Hij werkt daarom vaak ‘s nachts als iedereen slaapt. Dan is het bijna stil, zelfs in de stad waar hij woont (Haarlem) en voelt het alsof hij alleen is op aarde. De tekeningen die hij maakt bestaan altijd uit grote series. De serie op de tentoonstelling gaat over eenzame eilanden. Stel je voor: Je roeit helemaal alleen in een bootje op de grote oceaan. Eindelijk: land in zicht! Maar je hebt pech, want je kunt niet aan land. De eilanden zien er ook niet erg gastvrij uit.
Ellen Mandemaker - Monkey Playhouse
Ellen Mandemaker - Monkey Playhouse

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media