Terug
United in Art

United in Art

Klára Petra Szabo, Attila Nagy, Nandor Nagy en Tamás Komlovsky-Szvet - Hódmezövásárhely

03 sep 2011 t/m 25 sep 2011
Beeldende kunst

Haarlemmermeer en Hódmezövásárhely onderhielden een stedenband van 1989-2014. Er zijn  vele uitwisselingen geweest op uiteenlopende terreinen, zoals kunst en cultuur, gezondheidszorg en onderwijs.

Opening
Zaterdag 3 september aanstaande openen burgemeester Theo Weterings en zijn Hongaarse ambtsgenoot János Lázár van Hódmezövásárhely de tentoonstelling 'United in Amet het werk van de Hongaarse kunstenaars Klára Petra Szabo (1981), Attila Nagy (1966), Nandor Nagy (1974) en Tamás Komlovsky-Szvet (1982).

Stedenband
Haarlemmermeer en Hódmezövásárhely onderhouden een stedenband sinds 1989. Sindsdien zijn er vele uitwisselingen geweest op uiteenlopende terreinen, zoals kunst en cultuur, gezondheidszorg en onderwijs. Honderden jongeren uit de zusterstad liepen stage bij Haarlemmermeerse bedrijven, in het bijzonder de land- en tuinbouw.

Hódmezövásárhely 
Hódmezövásárhely staat al sinds de negentiende eeuw te boek als stad van kunstenaars. Een jaarlijks terugkerende gebeurtenis is de Herfsttentoonstelling Beeldende Kunst Vásárhely in oktober, waar werk van beeldend kunstenaars uit heel Hongarije is te bewonderen. In 1990 was er voor het eerst werk van de Haarlemmermeerse kunstenaars Greet Leuven en Betty Nieuwenweg te zien. Beiden waren de motor achter de Hongaarse Maand in 1995. Een maand lang was werk van Hongaarse kunstenaars in Haarlemmermeer te zien en traden gerenommeerde Hongaarse muziek- en dansgezelschappen op. Later exposeerde er kunstschilder Corjan Nodelijk uit Badhoevedorp.
Tijdens het 20-jarig bestaan van de stedenband in 2009 kon Hódmezövásárhely in oktober en november kennis maken met de Happy Art van de Hoofddorpse kunstenaar Franz Bodner. De beide burgemeesters spraken af dat er ook een expositie van kunst uit de zustergemeente in Haarlemmermeer zou komen. Daar wordt nu vorm aan gegeven.

United in Art
Het getoonde werk geeft een dwarsdoorsnede van de stand van zaken van de hedendaagse Hongaarse kunst die tot uitdrukking wordt gebracht door kunstenaars uit verschillende generaties die ook buiten hun landsgrenzen exposeren. Er zijn sculpturen te bewonderen van Attila Nagy die zich baseert op klassieke motieven en Nando Nagy die verwijst naar het prehistorische artistieke vocabularium, zoals de bekende Venus van Willensdorf. Klára Petra Szabó weet een gevoelige snaar te raken in haar aquarellen en Tamás Komlovsky-Szvet toont uiterst verfijnd driedimensionaal werk in zijn nieuwe serie Without Material.

Klára Petra Szabó website
Tamás Komlovsky-Szvet website

 
 

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media