Terug
Superhelden

Superhelden

Abner Preis, Suzan van de Roemer, Frank Landsbergen, Arno Coenen en Rene Bosma, Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker (V&B), Ytje Veenstra, pietsjanke fokkema en Manor Grunewald

09 okt 2011 t/m 06 nov 2011
Beeldende kunst

Onfeilbaar. Bovenmenselijk sterk. Heel erg stoer en heldhaftig. Superhelden.

Superhelden
Gekleed in leggings en een cape was Superman de allereerste superheld van de wereld. Na Superman kwamen helden als Batman, Captain America; striphelden als de vervulling van de Amerikaanse droom: als je wat wilt bereiken, moet je het zelf doen: “never give in, never surrender”. Kwaad is kwaad en goed is goed. Met de tijd veranderde de identiteit van de superheld, hij ging twijfelen aan zichzelf, kreeg gewone mensentrekjes, neuroses en zwakheden.
Na de zorgeloze jaren ‘90 met een eeuwig doorgroeiende economie kwam 11 september met onveiligheid, chaos, angst en duistere helden als Iron Man en Hell Boy. Zelfs James Bond, de meest elegante superheld, paste zich aan: hij werd menselijker, gevaarlijker. Maar in het voortschrijdende ik-tijperk biedt deze duistere held de zoekende mens heden ten dage geen soelaas.
 
Iedereen een held
Programma’s als Idols, Holland’s got talent, X-factor etc maken van iedereen een held. Wie, al is het maar even, geen held is, lijkt waardeloos. Iedereen beroemd, als is het maar voor drie weken. Dankzij televisie, internet en vooral You Tube is roem voor ons allemaal weggelegd. Dat is natuurlijk prachtig, helden hebben we nodig. Het zijn er alleen wel wat veel.

In Galerie de Meerse is van 9/10 t/m 6/11 een bijzondere tentoonstelling te zien met als thema Superhelden. Werk van Abner Preis die met zijn Superheroesproject gekleed als superheld de straat op gaat, foto’s van Suzan van de Roemer (De kracht van Volendam), De 17e eeuwse superheld Bestevaer van Frank Landsbergen, een mozaïek van Arno Coenen en Rene Bosma(5x5 m Lara Croft), de schilder als superheld in het werk van Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker (V&B), tekeningen van Ytje Veenstra en pietsjanke fokkema en werk van Manor Grunewald.
 
I = S / S = I // = S = Superheroes are in our imagination. If you have an imagination, you are a Superhero.


 

Zondag 9 oktober 15:15 uur performance Abner Preis

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media