Terug
Poldergeest II

Poldergeest II

Mia van der Burg, Pim van Halem, Inge Hoefnagel, Jeanne Rombouts en Pat van Boeckel

21 jan 2018 t/m 25 feb 2018
Beeldende kunst

Mia van der Burg, Pim van Halem, Inge Hoefnagel, Jeanne Rombouts en Pat van Boeckel: vijf kunstenaars, die elkaar vonden in een gemeenschappelijke fascinatie voor de Flevopolders, besloten onder het motto POLDERGEEST een tentoonstelling te maken met het werk dat recent uit deze inspiratie is voortgekomen Na een eerste versie in Rotterdam, is er nu POLDERGEEST II waarmee de kunstenaars hun affiniteit met het fenomeen ‘polder’ tonen in de Haarlemmermeer.

Mia van der Burg, Pim van Halem en Inge Hoefnagel wonen in Rotterdam en hebben in de Noordoostpolder op de boerderij Het Tijdelijk Verblijf gebivakkeerd. Diverse aspecten van de polder komen aan bod in het werk dat zij, onafhankelijk van elkaar, maakten. Jeanne Rombouts is opgegroeid op een boerderij buiten Dronten in Oostelijk Flevoland. Al haar tekeningen gaan over het ‘gewroet’ in de polderbodem. Filmmaker Pat van Boeckel woont in een oude boerderij achter de Weerribben met zicht op de voormalige zeedijk en maakte video-installaties over het boerenleven van weleer.


Mia van der Burg: "Dát wat de te ontginnen polder ging bieden: welvaart, ontwikkeling, opbrengst; uitgedrukt in bladgoud, met titels als Land van belofte, Goud voor graan. Het droogleggen, het ontstaan van de polder, het ontstijgen aan het water: Graan voor vis,  De dijk. De polder biedt arbeid: Graanlust. De zee verdween en daarmee de eilanden en het vissersbestaan; Vissers hoop, Eilandje I, II en III."

Pim van Halem: "De indrukwekkende leegte, de vlakheid en de kaarsrechte horizon"

Inge Hoefnagel: "Daar in de polder is alles rechttoe, rechtaan, behalve het hoefblad. Ik heb er op allerlei manieren mee gewerkt. Op de foto zie je hoefblad met bloemetjes van de hortensia erin. Het ligt in een sloot met olie op het water. Maar eigenlijk benoem ik het liever niet. Je mag zelf bepalen wat je ziet!"

Jeanne Rombouts: "Uitgangspunt voor mijn werk is mijn directe betrokkenheid met de kleigrond van de IJsselmeerpolders. Mijn vader is een van eerste agrariërs in Oostelijk Flevoland. De herinnering aan dit landschap speelt een belangrijke rol in mijn werk. De kracht van de enorme klei vlakte; de wijdheid, de ruimte, het licht ; de lucht die de aarde raakt en tekent; de wortelende gewassen in de vette kleigrond. Het landschap wordt een zelfportret."

Mia van der Burg, Pim van Halem, Inge Hoefnagel, Jeanne Rombouts en Pat van Boeckel Poldergeest II in HC Nieuws
Mia van der Burg, Pim van Halem, Inge Hoefnagel, Jeanne Rombouts en Pat van Boeckel Poldergeest II in HC Nieuws
Mia van der Burg Graanlust, wol bladgoud, 50x105x70
Mia van der Burg Graanlust, wol bladgoud, 50x105x70
Pat van Boeckel Zwanenzang
Pat van Boeckel Zwanenzang
Pim van Halem Polderzicht
Pim van Halem Polderzicht
Jeanne Rombouts
Jeanne Rombouts

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media