Terug

Maakt Artificial Intelligence de kunstenaar overbodig? Bijna elke week wordt er weer een nieuwe, baanbrekende toepassing gelanceerd waarmee met een druk op de knop een kunstwerk kan worden gegenereerd. Dystopie of biedt deze omwenteling geweldige kansen?

De uitvinding van de smartphone heeft de fotografiewereld op zijn kop gezet, maar heeft deze ook gedemocratiseerd. Op dezelfde manier maakt AI kunst toegankelijker. Maar het roept ook filosofische en ethische vragen op over creativiteit, originaliteit en auteurschap. Wat maakt een kunstenaar uniek als een machine in staat is om vergelijkbare, zo niet identieke, kunstwerken te creëren? Is het de persoon die de software creëert, de persoon die de input levert, of is het de AI zelf? En wat beschouwen we als het echte kunstwerk: de algoritmen en codes die de kunst genereren, of het uiteindelijke beeld?

Zo staan we op een kantelpunt in de kunstgeschiedenis, waarbij AI zowel immense mogelijkheden als complexe vraagstukken met zich meebrengt.

Met werk van Rogier Polman, Leon van Kuijk, Booi Kluiving, Panca Evenblij, Nobody &The Computer, Julian Mostert en Lotte Minkema en Irisa Nova, Serenity Rayne, Jaxon Nash, Amani Jones, Emmett Anders en Aopolis Voronin van Deadend Gallery.

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media