Terug
Landscapes of the Mind

Landscapes of the Mind

Fennanda Eleveld & Suzanne Glerum

18 mei 2014 t/m 29 jun 2014
Beeldende kunst
Opening zondag 18 mei van 16:00 uur - 18:00 uur

Openingswoord: Cornel Bierens  Muziek: Ernst Glerum

De schilderijen van Suzanne Glerum tonen een ‘herinnerd landschap’. In eenvoudige, pure, haast rauwe beelden, zijn de velden en zeegezichten van het noordelijk land te herkennen. Soms is er zozeer op het onderwerp ingezoomd dat er louter nog verf, toets en kleur is te zien. Onder de eenvoud van de beelden, ligt een diepe doorwerktheid. Naast puurheid en rauwheid, is er altijd bewogenheid.
De schilderijen getuigen van een intense verbondenheid met het land. Glerum ervaart betekenis in het landschap door er te zijn, door er ‘in’ te gaan, door zelf deel uit te maken van de aarde, de wind, de lucht, het water en het zand. In haar werk zet zij de energie van het ‘in het land zijn’, om in schilderenergie. Laag over laag brengt zij toetsen onverdunde olieverf aan, gedreven en ritmisch. Zo modelleert zij een wereld op het doek. De spontaneïteit van het gebaar is daarbij essentieel. “Er mag niets tussen zitten”, zegt Glerum.

In de jaren 2010 – 2012 hield Fennanda Eleveld zich bezig met zogenaamde reflectie tafels, abstracte objecten die ontstonden naar aanleiding van observaties in de natuur. Deze begrensde, platte, op metalen pootjes leunende vormen in de ruimte brachten haar langzaam terug bij het tekenen en schilderen. Grote collages en tekeningen waren een logische stap na het uitzagen van vormen uit mdf.

Daarbij waren plekken in de natuur opnieuw inspiratie. Het spel van licht en schaduw, de beweging van wind, de dans van lijnen van bomen en takken, de stilte van een steen als markering in een landschap, het silhouet van een boom tegen een lichte hemel, meanderende rivierlijnen en de schittering van wateroppervlaktes: “Ik bedreef als het ware de liefde met deze plekken door ze te verbeelden. Dat wat ik ooit gezien had, resoneerde in mij, vormde zich verder in mijn hoofd en werd onderdeel van mijn wezen.” Het Griekse woord Ou-topos betekent letterlijk nergensland, ‘niet-plaats’. De oude Grieken omschreven deze plaats als ‘goede plaats’. Het is een plek waar men een andere ervaring van tijd en ruimte heeft. Een plek waar het stil is De werken die Fennanda Eleveld afgelopen jaar maakte verbeelden deze plekken. Ou-topos.

Vanf 1 mei is café restaurant Première geopend van dinsdag t/m zaterdag vanaf 10:00 uur en zondag vanaf 12:00 uur, de tentoonstellingen zijn dan ook te bezichtigen. Ingang via het restaurant.
Fennanda Eleveld
Fennanda Eleveld
Fennanda Eleveld - Dans - 2012
Fennanda Eleveld - Dans - 2012
Suzanne Glerum - De Hopkamers
Suzanne Glerum - De Hopkamers
Suzanne Glerum - Zandduinen
Suzanne Glerum - Zandduinen
Fennanda Eleveld - Ou Topos
Fennanda Eleveld - Ou Topos

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media