Terug
Karel Gomes

Karel Gomes

85 jaar - Overzichtstentoonstelling

30 mei 2015 t/m 22 aug 2015
Beeldende kunst

Dit jaar wordt Karel Gomes 85 jaar oud. Ter ere van dit jubileumjaar heeft de galerie samen met Bart Kelholt en Karel Gomes een overzichtsexpositie samengesteld.

"Bij een standbeeld is niets zomaar."
Karel Gomes

Karel Gomes studeerde aan de Rijksacademie te Amsterdam. Zijn werk is aangekocht door musea, gemeenten en particulieren in binnen- en buitenland. Beelden van Karel Gomes bevinden zich o.a. in het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum en het Centraal Museum te Utrecht.

Belangrijke beelden van Gomes zijn o.a.: de joodse vluchteling, de middeleeuwse dodendans, de serie martelingen en het Ghandi-monument aan de Churchillaan in Amsterdam. Het werk van Gomes kenmerkt zich door krachtige expressieve beelden met een eigen stijl. Het gebaar, de emotie wordt gevangen in een ruimtelijke vorm, waarbij ook de ruimte en de vrije lucht eromheen moet meewerken. Of hij nu klein of monumentaal werkt, de beelden hebben een enorme zeggingskracht. Figuratief, soms gedetailleerd dan weer grover uitgewerkt, maar met alle essenties. Gomes heeft met een tiental werken zijn stempel op de Haarlemmermeer gedrukt. De Polderjongen, beeldengroep De Recreanten en Leeghwater zijn slechts enkele voorbeelden. Karel Gomes rangschikt zichzelf niet onder een bepaalde kunststroming.

Documentaire RTV NH
Karel Gomes had nog één wens: zijn allerlaatste beeld, een reusachtige Mozes, voltooien. Eigenlijk was er geen tijd en geld om het reusachtige beeld in brons te gieten, maar Gomes zette alles op alles om het op tijd af te krijgen voor een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in De Meerse in Hoofddorp.
Een week voordat het beeld klaar zou zijn, sloeg het noodlot toe. Hij viel van de trap en brak zijn neus, nekwervels, ribben, rugwervels en heup, belandde op de intensive care en overleed voordat de expositie openging. De reusachtige Mozes werd voltooid in brons en stond tentoongesteld in de Passage.

Voor RTV NH volgde Michel Gijselhart dit proces en maakte de documentaire: Karel en Mozes; race tegen de klok.

Ook het Amsterdam Museum besteedt aandacht aan de tentoonstelling en jubileum Karel Gomes: link


Kijk op www.uitinhaarlemmermeer.nl voor een fiets-/autoroute langs de beelden van Karel Gomes in Haarlemmermeer en omgeving.
 

Karel en Mozes - Race tegen de Klok

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media