Terug

Helga Kos
“Het onderwerp dat als een rode draad door mijn werk van de afgelopen decennia loopt is het proces dat in onze hersenen plaatsvindt nadat de werkelijkheid is waargenomen en herinnering wordt. Eenmaal opgeslagen worden de beelden in ons hoofd aangepast, gekleurd en vervormd en soms helemaal uitgegumd. De realiteit van herinneringen interesseert me.”

De mens is een vertaalmachine en de zelf geconstrueerde beelden lijken van meer belang dan de werkelijkheid.

"Vaak maak ik gebruik van twee verschillende lagen die, doordat ze met elkaar concurreren om de aandacht, zowel een verstoord als een verhevigd beeld opleveren.
De ene laag bestaat bijvoorbeeld uit een decoratief patroon van blokken of stippen en de andere laag refereert aan een ruimtelijke werkelijkheid. Ik houd van de spanning en de ambiguïteit die dat oplevert; die komt in de buurt van mijn ervaring van de ‘werkelijkheid’."

René van den Broek
In de werken die nu getoond worden wordt René van den Broek geleid door de uitdaging  om de assemblage nieuwe wegen te laten bewandelen. Het is een groot gebied waar nog veel verborgen werk ligt, zegt hij. De assemblage gaat, deels of soms in zijn geheel, op weg naar ’t schilderij. Tegelijkertijd dient zich het omgekeerde aan. Het schilderij bewandelt dankzij de assemblage nieuwe paden.
“De onbekende wegen blijf ik opzoeken”, zegt Van den Broek, “misschien is daar iets waarmee ik het schilderij van dienst kan zijn en wij hebben een dusdanige relatie dat het niet meer uitmaakt wie van ons tweeën de scepter zwaait.”

Werken van René van den Broek bevinden zich in particuliere, openbare en privéverzamelingen in binnen- en buitenland.

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media