Terug

In deze jaarlijkse erfgoedexpositie staat het Fort bij Aalsmeer centraal.  Een groeiende expositie over circulair maken en transformatie op het Fort bij Aalsmeer. 

De Erfgoed Expositie is CIRCULAIR GEGROEID met de oogst van de Makathon & Miniconferentie.  

Donderdag 19 oktober 16.00-17.30 een tweede opening van de expositie.

Aanmelden via link

Circulair waarde versterken
Hoe is het historische landschap van het Fort bij Aalsmeer te lezen? Hoe kunnen we de beleving versterken? Internationale studenten architectuur ontwierpen een week aan architectonische interventies met 2e-hands bouwmaterialen. Het bijzondere is dat het ‘andersom ontwerpen’ is. Wat kun je maken met bouwelementen als een hek, roostervloer, balk, trapleuning, raamkozijn, voordeur of een verkeerspaal? De ontwerpen tonen dat maken met circulair materiaal de bodem niet aantast. Dit biedt ongekende mogelijkheden en stelt de vraag hoe we met circulair maken, extra betekenis aan erfgoedlocaties kunnen geven. snelkookpan denken, ontwerpen en maken, onder leiding van getrainde coaches. Kan het Fort een Circulaire Maakplaats worden? De uitkomsten voegen we toe aan de groeiende expositie.

‘Wacht, kijk en maak’
8 kunstenaars brachten in beeld wat er is op het fort en wat volgens hen bewaakt mag worden: 'Hoe het is om in deze tijd weer Fortwachter te zijn?’. Deze verbeeldingen vormen vertrekpunten om het Fort verder te ontwikkelen als inspirerende ontmoetingsplek voor recreatie, cultuur en creativiteit.

Wachterswandeling verbeeld
Het Fort bij Aalsmeer kent een rijke historie. In 1891 kwam als eerste de dubbele schutssluis gereed die gebruikt werd als inlaatsluis maar ook voor de scheepvaart om bieten en aardappels van de boeren te vervoeren. In 1894 werd de Genieloods en de Fortwachterswoning gebouwd en werd gestart met de bouw van het bomvrije fortgebouw. Die kwam gereed in 1904. Om die historie voor de bezoeker en voorbijganger te laten herbeleven wachten ontwerpen van ENZO architecten op uitvoering: een kunstwerk op de plek waar vroeger de ophaalbrug in de Ringdijk lag, en een route voor een zogenaamde ‘Wachterswandeling’ waarbij men in de voetsporen kan treden van de fort- en sluiswachter. Jantine Hos en Paul Bos zijn verantwoordelijk voor concept en uitvoering.

Partners Circulair Maken: Podium voor Architectuur | Jantine Hos en Paul Bos van Fortboerderij/BoerBos | Akademie van Bouwkunst Amsterdam met architectuuropleidingen uit België, Liechtenstein, Griekenland en Noorwegen |Coöperatie DOON | KMC, BAA, NOVA college

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media