Is het leven van prinsen en prinsessen wel zo sprookjesachtig? Die vraag is het thema van de expositie Er was eens. De aanleiding: de troonsafstand van Koningin Beatrix.
Opening 28 april 17:00 - 19:00 uur
Met werk van: Alisa Lima Po, Eric van Straaten, Djovrie Krus, Robin Gerritsen, Caroline de Bruijn, Alet Pilon, Jennifer Hoes en Edland Man.
Mede mogelijk gemaakt door De Olmenhorst en Multi Copy Hoofddorp.
Alet Pilon
De beelden van Alet Pilon gaan feitelijk over onmacht. Het gaat ook over de 'kleinheid' van het bestaan, over de overgave, over het wegkruipen in de beschermde ruimte van de warme deken en over devotie, maar wel met de 'wereldse hakken' aan! We weten als vrouw waar we staan, we kunnen ons aanpassen, maar onze passie, energie en overleven blijft bestaan. De vrouw buigt, maar heeft haar eigen gedachten en trekt haar eigen koers. Of je nu van koninklijke bloede bent, kind of moslima...'
Alisa Lim A Po
De uitdrukking 'Blauw Bloed' kent door de jaren heen vele verklaringen, echter allen gerelateerd aan de machtige en verheven positie van de adel. In haar werk stelt Alisa Lim A Po de positie van het Koningshuis aan de orde. Dit doet ze door, net als in haar andere werk, het niet zichtbare visueel te maken.
Caroline de Bruijn
Voor deze tentoonstelling heeft Caroline de Bruijn een beeld gemaakt dat zich uitlaat over de onmogelijkheid van het Koningshuis zichzelf echt te kunnen laten zien. Het, hen bij geboorte opgelegde, verwachtingspatroon bepaalt hun publieke leven. De prijs die ze moeten betalen voor hun rijke leven met pracht en praal is hoog. In het beeld is een zwaan te zien die zijn vleugels spreidt, de vrijheid tegemoet. Maar tevergeefs, want zijn onderlijf is vastgegroeid aan het voetstuk waarop hij is geplaatst.
Djovrie Krüs
Voor het project ‘Er was wens’ heeft Djovrie Krüs zich laten inspireren door de sprookjesboeken die zijn oma hem als kind voorlas. En de prinsessen en koninginnen die hij als klein kind al graag tekende. Naast een serie tekeningen is er ook een daadwerkelijk 3D Koninklijke baljurk van Djovrie te zien.
Eric van Straaten
Eric van Straaten toont twee werken die de aanstaande troonopvolger (Willem Alexander, titel: ‘De kleine prins‘) en zijn mogelijke opvolgster (een van de drie prinsessen Amalia, Alexia of Ariane, titel: ‘Triple A‘) in een sprookjesachtige sfeer plaatsen. De beelden geven een indruk van de ambivalente gevoelens die men zich kan voorstellen bij de ‘upgrade’ van gewone mensenkinderen tot ‘echte’ prinsen en prinsessen.
Jennifer Hoes
Een tafel vol uitbundig servies, het beste porselein uitgestald voor het feest, maar geen eten of drinken. De Minister President zegt: Het wordt een sober feest. Jennifer Hoes presenteert haar prachtige porseleinen servies, bestaande uit unieke exemplaren associatief gedecoreerd in de actuele thema’s cultuur, Kroning en crisis als een installatie. Eén die refereert aan onze nationale vrijmarkt of zelfs aan een faillissementsverkoop.
Robin Gerritsen
Robin Gerritsen is een Arnhems dichter en tekstschrijver. Gerritsen en Krüs presenteren samen een serie tekeningen waarin een evenwichtige symbiose tussen tekst en beeld is nagestreefd. Hierbinnen krijgt het werk van Gerritsen vaak een verdiepende rol.
Edland Man
Op zijn achtentwintigste, nog vóór hij zijn opleiding aan de kunstacademie had afgerond, vertrok Edland Man naar Milaan waar hij bij het tijdschrift Vanity aan de slag kon. Vervolgens werkte hij voor de belangrijkste modebladen ter wereld.