Terug
Eigentijds Erfgoed

Eigentijds Erfgoed

Serge Schoemaker, MWA Hart Nibbrig, Kees van der Veer, Gijs de Waal, Ton en Loek van Vliet

02 sep 2020 t/m 30 okt 2020
Beeldende kunst

Serge Schoemaker | MWA Hart Nibbrig | Kees van der Veer | Gijs de Waal | Ton van Vliet | Loek van Vliet

Architecten en fotografen tonen hun interactie met erfgoed – landschap en monumenten –
Door erfgoed (nieuwe) waarde toe te kennen voor eigentijds gebruik, voegt erfgoed extra identiteit en betekenis toe aan de leefomgeving.

De galerie is geopend van do t/m vr van 14:00-17:00 uur en voor, tijdens en na voorstellingen en indien gewenst op afspraak. Voor een afspraak kunt u bellen met Ellen Witsen Elias 023-5563707 0f mail: galerie@demeerse.nl.

Fort Hoofddorp
Fort Hoofddorp

Fort van Hoofddorp


Geschiedenis en heden staan binnen de transformatie van Fort van Hoofddorp niet naast elkaar als twee gescheiden, statische entiteiten. Er is een dynamisch verband, waarbij het ontwerp voortbouwt op de geschiedenis van de plek en tegelijk de blik stuurt hoe naar het verleden kan worden gekeken. Ditzelfde geldt voor de ruimtelijke installatie, die is ontworpen door Serge Schoemaker Architects voor deze expositie. Het is een weerspiegeling van dit verband en de gelaagdheid van het eindresultaat.

Architect Serge Schoemaker transformeerde dit werelderfgoedmonument tot een unieke ontmoetingsplek met stadspark en ruimte voor culturele en educatieve activiteiten.

Fotograaf MWA Hart Nibbrig portretteerde het fort in de unieke verschijningsvorm met harde en zachte kanten. Polderfotograaf Kees van der Veer volgde de ontwikkeling en maakt ons deelgenoot van een jarenlang proces.

Impressie noordgevel Gerritshoeve
Impressie noordgevel Gerritshoeve

Gerritshoeve
Architect Gijs de Waal transformeert de Gerritshoeve tot horecagelegenheid. Deze vormt de entree van de nieuwe wijk Hyde Park, het voormalige Beukenhorst West. Gerritshoeve is een klassieke houten boerenschuur uit Haarlemmermeer. Deze wordt afgebroken, verplaatst en opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen in Hyde Park. Het wordt een icoon naast het station, een monument van de toekomst; u bent in Haarlemmermeer! Een maquette toont het ontwerp in detail.

34910

Landschapsfotografie
Fotografen Ton en Loek van Vliet, vader en zoon, zijn beiden landschaps- & architectuurfotograaf. Zij reisden door de polder en fotografeerden het vaak ongeziene erfgoed, de kleine agrarische objecten, als zijnde architectuur: Boeren Bouwsels.

Loek van Vliet fotografeert de polder al jaren, een zoektocht naar de staat, de identiteit en de beleving, op weg naar de ‘Biografie van het Landschap’. Het visualiseert een 500 meter registratie van de Polderlinten en een zoektocht naar de kaartlagen die ons beeld van de Haarlemmermeer bepalen.

Ton van Vliet

Ton van Vliet

Loek van Vliet

Loek van Vliet

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media