Terug
Anthony Fokker

Anthony Fokker

Een leven in beeld

11 nov 2014 t/m 07 dec 2014
Beeldende kunst

Een tentoonstelling over het enerverende leven van de Nederlandse luchtvaartpionier Anthony Fokker (1890-1939)met in de passage de 'Spin', literatuur in de bibliotheek en Fokker in beeld in de galerie.

Anthony Fokker
Anthony Fokker speelde een cruciale rol in de mondiale ontwikkelingen van de vroege luchtvaart. Op 1 september 1911 maakte hij in zijn ‘Spin’ het beroemde rondje rond de Haarlemse St. Bavokerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij in korte tijd een toonaangevend vliegtuigbouwer in Duitsland. Bij zijn terugkeer in Nederland (1919) werd Anthony Fokker tijdens de Eerste Luchtvaart Tentoonstelling Amsterdam (ELTA) de held van pers en publiek. Zijn fabriek in Amsterdam-Noord werd al gauw de belangrijkste vliegtuigenfabriek in Nederland.

Anthony Fokker spreidde zijn vleugels ook internationaal uit naar Amerika. Hij werd eind jaren 20 de grootste vliegtuigbouwer ter wereld, totdat in de jaren na de beurscrisis van 1929 zijn bedrijven werden overgenomen. In de jaren 30 is hij de belangrijkste importeur van Amerikaanse vliegtuigen in Europa. Anthony Fokker sterft aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in december 1939.

Theater Nomade
Vanuit zijn film- en tekstresearch naar Anthony Fokker heeft Ab Gietelink met Theater Nomade meerdere projecten ontwikkeld, die deze manifestatie vormgeven: een muziek- en filmtheatervoorstelling, een documentaire, een expositie en bijzondere educatieve programma’s.

 

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media