Terug

Gepubliceerd: maandag 09 januari 2023

Interview: Marja Ruigrok over cultuur in Haarlemmermeer

Marja Ruigrok is wethouder binnen gemeente Haarlemmermeer en heeft onder andere cultuur in haar portefeuille. Maar hoe kijkt zij eigenlijk naar cultuur? En wat vindt ze van de nieuwe mogelijkheden binnen C.? 
We stellen haar een paar vragen om daar achter te komen.  

Interview: Marja Ruigrok over cultuur in Haarlemmermeer

“Cultuur verwondert en verbaast, 
het geeft troost en plezier”

De visie op cultuur in Haarlemmermeer
“Binnen Haarlemmermeer hebben we een rijkdom aan kunstwerken en een interessant erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan het Cruquius Museum en de Verhalenpalen. Als wethouder van Cultuur is het aan mij om te zorgen dat kunst en cultuur een verbindende factor zijn in de gemeente. En C. is op dat gebied de grootste partner van de gemeente.” 

Het belang van cultuur voor mensen
“Cultuur is iets waar mensen blij van worden. Het verbaast en verwondert, het geeft troost en plezier. Mensen hebben er behoefte aan om kunst en cultuur om zich heen te hebben. En dat geldt ook voor het erfgoed. Dat moet je omarmen en beleven met elkaar. Woensdag is voor mij daarom ‘kunstdag’. Dan plaats ik altijd een kunstwerk uit de gemeente op social media en vraag ik of mensen weten hoe het heet, waar het staat en wie het gemaakt heeft.”  

Favoriete culturele activiteiten
“Zelf bezoek ik regelmatig voorstellingen of activiteiten binnen C. 
Ik ben onlangs nog naar De Dijk geweest toen zij optraden in het poppodium. Ook in het theater kom ik graag. Ik houd van kleinkunst, Youp van ‘t Hek vind ik leuk, maar ik laat me ook graag verrassen bij kleinere voorstellingen.”  
 

De mooiste ervaring bij C.
“Dat is voor mij heel duidelijk, dat is de slotshow van GIG die jaarlijks in de grote zaal van het theater plaatsvindt. GIG stimuleert de cultuurbeleving onder kinderen en jongeren, en de opbrengst van de eindshow wordt gedoneerd aan goede doelen. Tijdens het evenement zijn kinderen actief bezig met hun talenten: muziek, theater, dans, alle facetten van cultuur komen aan bod. Van dansoptredens op hiphopmuziek tot een klas die kinderliedjes zingt. GIG brengt jong en oud samen en zorgt voor verbinding tussen allerlei organisaties in de gemeente. Dat vind ik echt mooi. En dankzij de veelheid aan verschillende ruimtes leent het gebouw van C. zich uitstekend voor zo’n evenement.”
 
De kansen in de toekomst voor C.
“In de toekomst zal er denk ik alleen maar meer kruisbestuiving en samenwerking plaatsvinden zoals bij GIG. Kleine theatervoorstellingen in de bieb om het lezen bij kinderen te stimuleren. Een cursus fotografie in combinatie met een fototentoonstelling. Als je de expertise van de medewerkers voor meerdere disciplines binnen C. kunt inzetten, zijn er veel mogelijkheden. En daar genieten straks niet alleen de Haarlemmermeerders van. Dankzij de goede bereikbaarheid trekt C. mensen aan vanuit de hele regio.  
Door het samengaan van de verschillende disciplines kan cultuur nog toegankelijker en laagdrempeliger worden voor een breder publiek. Ik kijk er nu al naar uit!”

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media