Terug

Gepubliceerd: dinsdag 10 januari 2023

Interview: in gesprek met de ontwerper van de huisstijl

Grafisch ontwerper Lisa Sportel is de creatieveling die samen met haar collega Aniek Kroes de nieuwe huisstijl voor C. ontwierp. Maar hoe ontstaat nou zo’n nieuwe huisstijl? Welke verwijzingen kunnen we terugzien? Wat was hun inspiratie? Lisa vertelt het ons allemaal! 

Interview: in gesprek met de ontwerper van de huisstijl

Grafisch ontwerper Lisa Sportel is de creatieveling die samen met haar collega Aniek Kroes de nieuwe huisstijl voor C. ontwierp. Maar hoe ontstaat nou zo’n nieuwe huisstijl? Welke verwijzingen kunnen we terugzien? Wat was hun inspiratie? Lisa vertelt het ons allemaal!

Een nieuwe huisstijl: een spannende zoektocht 
Als je een nieuwe huisstijl maakt voor een bestaande organisatie, moet je rekening houden met de geschiedenis en met de identiteit die er al is. C. heeft bovendien te maken met veel verschillende doelgroepen en betrokken partijen. Lisa: “Dat maakte het ontwikkelen van een visuele identiteit best een uitdaging, maar ook bijzonder tof. Gelukkig hebben we goede uitleg gekregen van C. Nadat we alle websites van de verschillende disciplines hadden bekeken, hebben we veel vragen kunnen stellen. Waar wil C. naartoe? Wat is de stip aan de horizon? Vervolgens zijn we gaan kijken welke vormen, kleuren en lettertypes daarbij pasten. Tijdens het proces van ontwerpen hebben we onze ideeën regelmatig gedeeld met de opdrachtgever. We vinden het namelijk belangrijk dat we samen iets moois creëren.”

Verbinding en openheid 
De belangrijkste waarden die de huisstijl moest uitstralen waren verbinding en openheid. “Die verbinding vind je vooral terug in het logo. Daarin zijn twee kleuren op een dynamische manier met elkaar verbonden. Dit staat symbool voor de verbinding tussen de plek (C.) en de mens, de bezoeker. Maar je kunt hierbij ook denken aan de verbinding tussen de verschillende kunstdisciplines die voorheen elk een eigen merk en organisatie hadden. De openheid zie je terug in de ronding van de C. Deze lijkt op de cirkel van de punt, maar is natuurlijk een stukje open. 

De inspiratie voor het kleurenpalet 
De huisstijl van C. kent een uitgebreid kleurenpalet. Dit palet is geïnspireerd op oude affiches en foto’s van alle disciplines van C. “Door deze naast elkaar te leggen kwamen we tot een aantal basiskleuren”, legt Lisa uit. “Van elke kleur hebben we vervolgens een pastelvariant en een felle variant gemaakt. Zo is een divers palet ontstaan dat goed aansluit bij de variatie in activiteiten en doelgroepen van C. Dankzij de verscheidenheid aan kleuren kunnen we goed inspelen op specifieke doelgroepen. Voor kinderen kunnen we bijvoorbeeld een kleurrijke, aansprekende uiting maken. Maar voor ouderen kunnen we zorgen voor een extra goede leesbaarheid door te spelen met het contrast.”  

Terugkijkend op een mooi project 
Het maken van een nieuwe huisstijl voor C. was een mooi project voor Lisa en Aniek. “Het leukste was voor mij dat we de kans kregen om helemaal from scratch te beginnen. Dus echt zelf iets te creëren vanaf het prille begin. Dat vind ik geweldig. Nu we aan het eind van het project zijn, hopen we natuurlijk dat de huisstijl goed ontvangen wordt. Het zou mooi zijn als mensen de huisstijl verfrissend vinden. En als mensen ervaren dat C. met veel enthousiasme een nieuwe weg inslaat. De huisstijl van C. heeft een open karakter, dus ik hoop ook dat mensen zich uitgenodigd voelen om naar binnen te gaan en samen te komen.”

“Ik vind het geweldig om iets from scratch te maken. Dus echt zelf iets te creëren vanaf het prille begin.” 

Meer over Lisa
Grafisch ontwerper Lisa Sportel woont in Groningen, in een omgebouwde kerk waar zij ook haar atelierruimte heeft. Oorspronkelijk komt zij uit het oosten van het land – wat nog altijd te horen is aan haar accent, waar ze maar al te trots op is. Lisa is een echte duizendpoot: naast grafisch ontwerp maakt ze illustraties en ze geeft in

deze beide vakgebieden les op de Kunstacademie. Ook in haar vrije tijd creëert ze graag nieuwe dingen; ze vindt tuinieren heerlijk en ze verbouwt haar eigen groenten. Daarnaast vindt ze nog tijd om regelmatig te sporten. 

34828

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media