Terug

Gepubliceerd: donderdag 16 februari 2023

de Nationale Voorleeswedstrijd

Gideon en Danisha winnen voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Voorleeskampioenen van tweeëntwintig basisscholen streden op zaterdag 8 februari bij C. in Nieuw-Vennep om de titel ‘Voorleeskampioen van Haarlemmermeer’. Zij namen deel in de Haarlemmermeerse voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Gideon van der Voorn van en Danisha Witteman zijn de grote winnaars. 

Gideon en Danisha winnen voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Jubileum
Onze bibliotheek organiseerde zoals altijd, de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd voor gemeente Haarlemmermeer. De dag had een extra feestelijk tintje door het dertigjarig jubileum van de voorleeswedstrijd. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met bibliotheken.

De Baron
Tweeëntwintig voorleeskampioenen uit groep 7 en 8 van de basisscholen gingen de strijd met elkaar aan, waarna een deskundige jury twee winnaars bepaalde. Bij het voorlezen door Gideon (van IKC De Wikkeling in Nieuw-Vennep) zat het publiek volgens de jury steeds op het puntje van zijn stoel, en Danisha (van De LinQ ook in Nieuw-Vennep) wist met haar leesbeurt voor elkaar te krijgen dat iedereen in de jury nu óók het boek over de Baron -die van de Efteling - wilde lezen. Op woensdag 15 maart mogen de scholieren meedoen met de (regionale) kwartfinale waar een bekende schrijver in de jury zal plaatsnemen. Zij hopen dan een ronde verder te komen en mee te doen met de landelijke finale.

VIP room 
De dag was een groot voorleesfeest waarbij alle deelnemers al schoolkampioen waren. Er was een heuse vip-room voor de voorlezers vol lekkers en gezelligheid. Alle deelnemers vertelden waarom ze hun boek hadden uitgezocht, daarna mochten zij een fragment laten horen uit hun favoriete kinderboek. Er waren opvallend vaak boeken van Roald Dahl en Jozua Douglas. Maar ook ‘Dagboek van een Muts’ werd met verve voorgedragen. Nadat alle voorlezers hun fragment hadden laten horen, trok de jury zich terug om de lastige beslissing te nemen.

Allemaal een medaille
Alle deelnemers zijn naar huis gegaan met een oorkonde, medailles én hopelijk de stimulans om vooral te blijven (voor)lezen. 

Gideon en Danisha zien we terug in de in de kwartfinale op 15 maart.

Ook meedoen met de Nationale Voorleeswedstrijd? Neem dan contact op met ons team van educatie educatie@cpunt.nl.

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media