Galerie De Meerse toont in de tentoonstelling VINCI werk van kunstenaars waarbij poëzie, onderzoek, technische verbeelding en wetenschap kernbegrippen zijn. Het zijn geen ‘werkelijkheidsdenkers’ die hier hun werk tonen, maar ‘mogelijkheidsdenkers’!
Opening vrijdag 19 oktober van 17:00-19:00 uur
Leonardo Da Vinci kan zonder overdrijving worden gerekend tot de grootste genieën die de mensheid heeft voortgebracht. Deze homo universalis was zijn tijd ver vooruit. Hij was kunstschilder, beeldhouwer, uitvinder, architect, (militair) ingenieur, scheikundige, filosoof, natuurkundige, anatomist, schrijver, componist, wiskundige, geoloog, botanicus en cartograaf.
Uit zijn geest (1452-1519) ontsproten helicopters, waterwerken, automobielen, tanks, droomsteden, de parachute, de radarboot, het machinegeweer (dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in militair gebruik raakte), het duikpak en zelfs een primitief model van de robot. Ga zo maar door, om nog maar niet te spreken van zijn anatomische bijdragen aan de medische wetenschap.
Deze grootmeester der grootmeesters heeft tot in het huidige tijdsgewricht talloze kunstenaars, wetenschappers, filosofen, out of the box-denkers, innovatieve techneuten en dagdromers op weg geholpen te geloven in schier onmogelijke vergezichten.
Met werk van:
Jelle Korevaar
Jelle Korevaar creëert complexe, bewegende machines, die zijn wereldbeeld weerspiegelen. Over het algemeen gaan deze machines over menselijke emoties en de manier waarop mensen handelen. 'Cultivering' (cultivatie) (2015) is daar een goed voorbeeld van: een vliegend papegaaiskelet wordt in gang gezet door een enorme, stijve geometrische constructie. Angst (Fear) een tweede voorbeeld, is een werk dat lijkt op een gesloten Nautilusschelp. Het begint te bewegen wanneer mensen op een afstand blijven. Na een tijdje alleen gelaten te zijn, gaat de schelp langzaam open, de gepantserde delen schuiven omhoog zodat je het mechanisme ziet dat zich meestal aan de binnenkant bevindt. Titel en beschrijving van het werk geven een indicatie van de betekenissen die Korevaar wil overbrengen. Het lijkt erop dat hij emoties en sociale interacties wil illustreren. Toch is de metafoor slechts een van de abstracte niveaus waarop de werken werken. (Saskia Monshouwer)
Jurgen Winkler
Vervreemding en intimiteit, macht en onmacht zijn terugkerende thema’s in zijn werk. In zijn beelden, installaties, tekeningen en foto’s is humor vaak waarneembaar, humor met een schrijnende ondergrond. Menselijk gedrag is bron voor verbazing en ze vormt de inspiratie voor het werk. Hij gebruikt uiteenlopende technieken en materialen. Veel van het materiaal, zoals kleding en huishoudelijke goederen, komen uit kringloopwinkels of uit zijn privéomgeving.
Robert Lambermont
Haarlemmer Robert Lambermont is zowel beeldend kunstenaar als pianist. Het ontstaansproces van Lambermonts objecten verloopt organisch en intuïtief. Hij verzamelt vormen en bewegingen die hem opvallen in onder meer gebouwen en landschappen, maar ook in minder materiële zaken zoals de muziek van Simeon ten Holt. Op grond van poëtische overwegingen maakt hij een selectie uit alle indrukken en vertaalt deze naar tekeningen en kinetische objecten.
Als pianist is Lambermont gespecialiseerd in de muziek van Simeon ten Holt en voert hij regelmatig zijn composities uit, al dan niet in combinatie met tentoonstellingen van zijn beeldend werk. Ten Holt beschouwde Robert Lambermont als één van de warmste pleitbezorgers van zijn muziek en nodigde hem regelmatig uit om zijn muziek te vertolken. De muziek van deze componist is voor Lambermont een belangrijke inspiratiebron en vormt een poëtische toelichting bij zijn beeldend werk.
Tekeningen en objecten van Robert Lambermont zijn opgenomen in collecties in binnen- en buitenland waaronder de Rijkscollectie Zuiderzeemuseum, Bonnefantenmuseum Maastricht en het Teylers Museum Haarlem. R
Rogier Polman
Rogier Polman is vormgever en eigenaar van het ontwerpburo ‘Hijgend Zeepaard Design’ Hij ontwerpt boeken, affiches, brochures, gebouw-beletteringen, tijdschriften, kranten en huisstijlen.
Vervolgens voert hij in eigen beheer grote educatieve kunstprojecten uit, is hij bestuurslid van een aantal stichtingen, ( Stichting Polyvista en Stichting Hollands licht) en geeft hij les.. Hij maakt naast grafische vormgeving ook vrij werk en hij schrijft verhalen. In zijn vrije werk maakt hij archieven.
Deze getekende archieven zijn geordend in dozen en in kasten. Voor tentoonstellingen worden van deze tekeningen prints gemaakt. (piëzografieën). Enkele thema’s uit zijn archieven zijn: slagvelden, schepen, vuurtorens, sterrenstelsels, auto’s, vrolijke negers, laboratoria, machines, territoria, wapens, land-kaarten, zeepieren, (stoom)treinen, vliegmachines. (dubbeldekkers, ballonnen en zeppelins), bunkers, fabrieken, havens, medusa’s, koningspoedels, ijsbloemen en onweer, storm- en regenbuien.
Art van Triest
Beeldend kunstenaar Art van Triest confronteert de toeschouwer met een krachtige industriële beeldtaal. Van Triest maakt gebruik van objecten die je meestal liever vermijdt vanwege de sterke relatie met geweld en gevaar. Met bekwaam vakmanschap en eigenzinnige humor transformeert de kunstenaar deze tot nadenken stemmende sculpturen en installaties.
Met zijn werken verenigt Van Triest een rauwe industriële stijl met een poëtische manier om sociale kwesties ter discussie te stellen: de universele menselijke neiging om naar controle en veiligheid te streven om onze angsten te onderdrukken.