Terug

Onze Jordaan

Tickets
Onze Jordaan

Onze Jordaan

Theateralliantie

Nieuwe Nederlandse Musical van Diederik Ebbinge in het kader van jubileumjaar 750 Amsterdam
Tickets
Theater Musical/Show
Genoemde prijzen zijn exclusief maximaal € 2,00 transactiekosten

Onze Jordaan neemt ons mee in de geschiedenis van de Amsterdamse wijk de Jordaan over een periode vanaf de bevrijding tot het nu.

We leven 7 mei 1945. Op de Dam speelt het Snotneusje vrolijke muziek. Nederland is bevrijd! De hoogzwangere en jarige Greet Bos (25 jaar), haar dochtertje Loes van 3 en echtgenoot Jopie Bos (45 jaar) doen mee in de feestvreugde als er plotseling geweerschoten klinken. Paniek breekt uit, mensen verstoppen zich achter het Snotneusje, maar Jopie blijkt dodelijk geraakt door de schoten van de Duitsers.

Met deze tragedie begint de raamvertelling door Greet. Op haar 80ste verjaardag wordt ze in haar bejaardenflatje door verzorgster Soumaya (23 jaar) klaargemaakt om in de gezamenlijke koffiekamer haar verjaardag te gaan vieren. Greet neemt ons mee in haar levensverhaal, startend op deze fatale dag in 1945. Ze vertelt uitgebreid over haar leven in de Jordaan als alleenstaande moeder van Loes en Jan. Over de onderlinge saamhorigheid tussen de buurtbewoners, die versterkt wordt door het samenkomen met het koor de Belcanto’s, opgericht door haar man Jopie. Dit alles tegen de achtergrond van de Jordaan, van de armoede en het verval van de wijk. Van de plannen van de gemeente in de jaren ‘80 en ‘90 om de oorspronkelijke bouw te vervangen door nieuwbouw en de uittocht van de echte Jordanezen naar Purmerend en Almere. En van de komst van Yuppen en studenten, die de wijk weliswaar hebben gered van nieuwbouw en verval, maar daarmee ook het unieke karakter van de wijk definitief hebben veranderd.

Een verhaal vol van emotie, melancholie, teleurstelling en verbittering, maar vooral ook hoop en verzoening! Het stuk wordt muzikaal ondersteund door de typische belcanto muziekstijl, zoals we die bijvoorbeeld kennen van Willy Alberti en Johnny Jordaan. (Fragmenten van) Nummers die de revue passeren, in eigen arrangementen, zijn onder meer: 

  • Funiculi, Funicola
  • Breng eens een zonnetje onder de mensen
  • Samen zijn
  • Non ti scordar di me
  • Bij ons in de Jordaan
  • Nessun dorma
  • Amsterdams Parfum

 

  • Script: Diederik Ebbinge
  • Arrangementen: Jeroen Sleyfer
  • Cast: Ellen Pieters, Richard Spijkers, Roosmarijn Luyten, Peter Gijsbertsen, Walter de Kok, Stefan de Kogel, Desi van Doeveren, Steyn van Leeuwen en Wilianne Liemborg. 
48558
48559

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media