Leeskringen

Meedoen met een leeskring is vooral gezellig

Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Als het boek uit is, wil je er misschien wel eens met anderen over praten. In een leeskring (of leesclub) is dat mogelijk.

Meedoen met een leeskring is vooral gezellig. De leden van een leeskringen lezen elk hetzelfde boek en komen dan bij elkaar om over het boek te praten. Een leeskring is ook een ‘stok achter de deur’ om te lezen en om eens kennis te maken met boeken die je anders misschien niet zo snel zou kiezen.

Aanmelden
Meedoen met een leeskring is vooral gezellig

Leeskringen in Haarlemmermeer

In de gemeente Haarlemmermeer zijn diverse leeskringen actief. Zij komen een aantal keer per jaar bij elkaar. Sommige leeskringen zijn aangesloten bij een vereniging of andere organisatie.
 

Leeskring van Het Taalhuis

De Leeskring van Het Taalhuis Haarlemmermeer is voor iedereen die het leuk vindt om te lezen of om voor te lezen, maar dat ook lastig vindt. Bijvoorbeeld omdat je de Nederlandse taal (nog) niet zo goed kent of omdat je vroeger weinig of niet hebt gelezen. We lezen leuke, makkelijke Nederlandse boeken met korte zinnen en korte hoofdstukken.
 

Lid worden van een leeskring

Je kunt je aansluiten bij een bestaande leeskring. Wil je weten of er plek is bij een van de leeskringen in Haarlemmermeer? Stuur ons een bericht! Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op. 
 

Zelf een leeskring opzetten

Je kunt zelf ook een leeskring opzetten. Je kunt dan de bibliotheek van C. laten weten dat je leden zoekt. Ook kun je  bijvoorbeeld een oproep plaatsen in de Hoofddorpse Courant of een advertentie plaatsen bij de supermarkt.

Een aanrader bij het opzetten van een nieuwe leesclub is het boek ‘Lezen en leesclubs’ van Inge Drewes. In dit boek geeft zij tips hoe je een leeskring opzet en organiseert. Ze beschrijft een aantal analysemethoden waarmee je dieper op een boek in kunt gaan. In het boek staan meer dan 80 boekbesprekingen, gerangschikt naar thema. Daarnaast kun je je aanmelden bij Hebban.
 

Wat doet de bibliotheek van C. voor leesclubs?

  • Wij geven gratis uitgebreide informatie over schrijvers, literatuur en recensies via de online databanken.
  • Wij kunnen ruimte bieden aan leesclubs om bij elkaar te komen.
  • Wij organiseren ieder seizoen een literair diner; een combinatie van lekker eten en praten met een bekende schrijver.
  • Wij organiseren diverse literaire activiteiten die interessant zijn voor leesclubs. Voorbeelden zijn de Gedichtendag in januari, de Boekenweek in maart, de Maand van het Spannende Boek in juni en Nederland Leest in november. Bekijk hier alle activiteiten.
     

Als leeskring kun je via de bibliotheek van C. gebruik maken van de leeskringkoffer van ProBiblio. Je kunt het aanmeldings- en reserveringsformulier invullen en inleveren bij de bibliotheek of mailen naar leeskringen@cpunt.nl. De kosten bedragen € 19,00 excl. BTW per leeskringkoffer. Per kalenderjaar ontvang je hiervoor een rekening.

De leeskring maakt een keuze op basis van de boekenlijst voor leeskringen. Per seizoen kiest men minimaal 20 titels. ProBiblio maakt een keuze uit de lijst en stuurt de boeken op basis van beschikbaarheid naar de bibliotheek. Je ontvangt een koffer met 7 exemplaren van dit boek en achtergrondinformatie over het boek en de schrijver. Wanneer je meer exemplaren van het boek nodig hebt, kun je deze reserveren met een ledenpas van de Bibliotheek Haarlemmermeer en laten afleveren bij de bibliotheekvestiging van uw voorkeur. ProBiblio kan geen extra exemplaren leveren.
 

Meer informatie

Voor meer informatie over leeskringen kun je terecht in onze vestigingen of via een bericht naar leeskringen@cpunt.nl.
 

Twitter leesclubs

Sinds kort zijn er ook leesclubs via Twitter. De deelnemers van bijvoorbeeld Lees Tweeps lezen 5 boeken per jaar en praten met elkaar via Twitter over het boek op vijf maandagavonden vanaf 20:00 uur. De deelnemers va de (Engelstalige) twitterleesclub #twitlit praten elke maand via Twitter over een ander boek.

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media