Terug
Muziektheorie

Muziektheorie

Ben jij benieuwd naar de theorie achter de muziek? Naar het verhaal achter de noten? Dat ontdek je in de cursus muziektheorie.
Proefles aanvragen
8-99 jaar 7 lessen

Als je zingt of een instrument bespeelt, is het handig om iets te weten van muziektheorie. Dat helpt je om de muziek beter te begrijpen en om gemakkelijker te kunnen samenspelen met andere muzikanten. Daarnaast is het ook boeiend om de wereld achter de noten te ontdekken. Er zijn cursussen op vier niveaus: A, B, C en D.

Muziektheorie A
In deze cursus gaan we aan de slag met muzieknoten, maatsoorten, toonladers en toonafstanden. Na de cursus kun je zelf muzieknoten opschrijven en weet je hoe maatsoorten werken. Ook leer je wat het doel is van toonladders en oefenen we met het horen van toonafstanden. En wat betekenen die Italiaanse woorden in je muziek? Ook daar kom je achter! Deze cursus is voor kinderen die voor het tweede of derde jaar muziekles volgen.

Ben je 15 jaar of ouder? Dan is er de aparte cursus Muziektheorie A15+.

Muziektheorie B
In Muziektheorie B gaan we aan de gang met gehoortraining en leer je eenvoudige muziekdictees noteren. Ook bouwen we verder op de theorie uit Muziektheorie A en duiken we dieper in enkele onderwerpen. Zo leer je het verschil tussen majeur en mineur, grote en kleine intervallen, drieklanken en akkoordsymbolen. Hoe zit een muziekstuk in elkaar? Muziektheorie-B is geschikt voor cursisten die vanaf het vierde of vijfde jaar instrumentale les of zang volgen.

Ben je 15 jaar of ouder? Dan is er de aparte cursus Muziektheorie B15+.

Muziektheorie C
In Muziektheorie C behandelen we het complete toonsysteem. Je leert de kwintencirkel en alle majeur- en mineurtoonladders. Ook behandelen we akkoordopeenvolging en harmonieleer. We bekijken belangrijke compositievormen en duiken in grote stijlperioden van de klassieke muziek. Ook oefenen we verder met het horen en opschrijven van muziek in eenvoudige muziekdictees.

Muziektheorie D
Deze cursus is voor gevorderden. We zetten alle basistheorie op een rijtje en gaan van daaruit weer verder. We onderzoeken een aantal bijzondere toonladders, zoals de pentatonische ladder en de hele toonstoonladder. Je leert eenvoudige harmonische cadensen en hoe deze op te schrijven. Ook gaan we uitgebreid in op een van de belangrijkste compositievormen uit de geschiedenis: de sonate- of hoofdvorm. In vogelvlucht maken we een reis door de klassieke muziekgeschiedenis.

Docent(en): Ronald Schollaart

25 januari tot 15 maart 2023

woensdag
20:00 - 21:00
C. Hoofddorp  
Jonger dan 21 jaar
€ 51,50
21 jaar of ouder
€ 62,50

Docent(en): Ronald Schollaart

12 april tot 7 juni 2023

woensdag
19:00 - 20:00
C. Hoofddorp  
Jonger dan 21 jaar
€ 51,50
21 jaar of ouder
€ 62,50

Docent(en): Ronald Schollaart

12 april tot 7 juni 2023

woensdag
20:00 - 21:00
C. Hoofddorp  
Jonger dan 21 jaar
€ 51,50
21 jaar of ouder
€ 62,50

Wanneer je om financiële redenen niet mee kan doen aan culturele activiteiten, dan is het via Stichting Leergeld, Het Jeugdcultuurfonds of Haarlemmermeer doet mee wellicht wel mogelijk om een cursus te volgen. Ben je op 1 augustus voorafgaand aan het cursusseizoen niet ouder dan 27 jaar én volg je een voltijdse MBO-, HBO- of WO-opleiding? Maak dan gebruik van onze studentenkorting van 25% op alle cursussen. Meer informatie.

Het laatste nieuws en aankomende events van C. in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg C. op social media