Leren en persoonlijke ontwikkeling

Werken of studeren in de bibliotheek

Een goede en rustige werkplek of studieplek nodig? Kom naar de bibliotheek van Cpunt. Iedereen kan gebruik maken van de werk- en studeerplekken, zowel leden als niet-leden. Je hebt vrij toegang tot internet, de mogelijkheid om te printen en te kopiëren, en natuurlijk is er gratis wifi en stroom voor je telefoon. 

Meer informatie en reserveren
Werken of studeren in de bibliotheek

Huiswerkbegeleiding en bijles

Basisschoolleerlingen, leerlingen uit het voortgezet onderwijs en studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs kunnen bij de bibliotheek ook terecht voor huiswerkbegeleiding en bijles. Bij Studiebieb geven we de leerlingen zelfvertrouwen en leren we hem/haar om zelfstandig te werken.

Meer over Studiebieb
Huiswerkbegeleiding en bijles

Digitale informatiebronnen

Iets opzoeken voor een werkstuk? Een boekverslag maken? Het kan allemaal met behulp van de online informatiebronnen van de bibliotheek. 

De Uittrekselbank en de Literom bieden je een schat aan informatie over taal en boeken.

Voor de jeugd is er de Jeugdbibliotheek. Vol met weetjes, filmpjes en verwijzingen naar boeken waar je nóg meer informatie kunt vinden. Hier vind je ook de perfecte informatie voor je werkstuk en spreekbeurt.

Bekijk alle informatiebronnen
Digitale informatiebronnen

Gratis online cursussen voor leden

Een nieuwe taal leren, Photoshop of Office 365 onder de knie krijgen? Leer en blijf je ontwikkelen met de online cursussen van de bibliotheek, van Soofos en GoodHabitz. Als lid van de bibliotheek heb je gratis toegang tot zo’n 160 online cursussen op het gebied van bijvoorbeeld fotografie, taal, design, communicatie, management, gezondheid, productiviteit of digitale vaardigheden. 

Bekijk onze online cursussen
Gratis online cursussen voor leden

Oefenen voor je theorie-examen

Om je rijbewijs te kunnen halen, moet je slagen voor je theorie-examen. Oefenen dus, heel veel oefenen! Via Theorie.nl bereid je je optimaal voor in de bibliotheek van Cpunt. In al onze vestigingen heb je gratis en eindeloos toegang tot heel veel theorie-examens. Of je nu examen wil doen voor je auto-, motor- of bromfietsrijbewijs. Als lid kun je ook thuis gratis oefenen als je inlogt met je pasnummer en wachtwoord.
 
In de bibliotheek zijn natuurlijk ook theorieboeken beschikbaar die je kunt lenen.

Naar Theorie.nl
Oefenen voor je theorie-examen

Ontwikkel je digitale vaardigheden

Bij de bibliotheek van Cpunt helpen we jou om je computervaardigheden verder te ontwikkelen. Wij bieden hiervoor diverse cursussen en spreekuren aan.

  • Spreekuur digitale bibliotheek: inloopspreekuur voor alle vragen over de digitale producten van de bibliotheek zoals de Wise App, PressReader, Online Bibliotheek etc.
  • Cursus ‘Klik&Tik’: voor de beginnende computergebruiker.
  • Cursus ‘Digisterker' (‘Werken met de digitale overheid'): over DigiD, belastingaangifte, huurtoeslag etc.
  • SeniorWeb biedt online cursussen om handiger te worden met computer, smartphone of tablet. Bijvoorbeeld om e-mails te versturen, WhatsApp te gebruiken of foto's te bewerken. Maak gratis een account aan in de bieb.
  • Heb je nog moeite met internet? Kom dan gerust naar het Oefencafé. Er is begeleiding om je sterker te maken op het internet. Je mag je eigen laptap, tablet of telefoon meenemen. Elke dinsdagochtend is er oefencafé in Cpunt Bibliotheek Hoofddorp Centrum van 9:00 tot 10:30 uur in de stilteruimte op de 2de etage.
Bekijk de cursussen
Ontwikkel je digitale vaardigheden

Mediawijsheid

Wekelijks komen er nieuwe apps en websites voor kinderen. Hoe maak je onderscheid tussen wat goed is en wat niet? En hoeveel schermtijd is ‘normaal’? Online zijn is leuk en je kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. Wij geven je tips en verwijzen naar de beste sites over mediawijsheid.

Bekijk onze tips
Mediawijsheid

Informatiepunt Digitale Overheid

Heb je vragen over de overheid? Bijvoorbeeld over zaken zoals DigiD, huur- en zorgtoeslag, belasting, rijbewijs, verkeersboetes, pensioen, uitkering en Woningnet? Dan ben je niet de enige. Vier miljoen mensen in Nederland vinden dit lastig.

Voor al deze vragen kun je terecht op het spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) . Dan helpen we je op weg en verwijzen we door naar de juiste instanties als dat nodig is.

Bel 023-5669500 (maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur) om een afspraak te maken voor een van de Digitale Spreekuren of kom langs in de bibliotheek. De Digitale Spreekuren zijn in alle vestigingen.

Informatiepunt Digitale Overheid

Taalhuis Haarlemmermeer

Het Taalhuis is er voor iedereen die beter Nederlands wil leren lezen, schrijven of spreken. Hier krijg je informatie en advies over taalcursussen, oefenmateriaal en over oefenen met een taalvrijwilliger. Wil je iemand helpen om beter Nederlands te leren? Dan kun je je ook aanmelden als vrijwilliger bij het Taalhuis.

Lees meer over het Taalhuis
Taalhuis Haarlemmermeer

Nederlands leren met VoorleesExpress

De VoorleesExpress is er voor gezinnen waarbij de kinderen van 3-8 jaar een taalachterstand hebben. Gedurende 20 weken komt er één keer per week een enthousiaste vrijwilliger thuis om voor te lezen. Ouders krijgen hulp om het voorlezen over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren. De VoorleesExpress is een samenwerking tussen de bibliotheek en Meerwaarde. 

Voorleesvrijwilliger worden?
Als vrijwilliger wordt je begeleid door de bibliotheek. Je krijgt een voorleestraining, een abonnement om leuke boeken te kunnen voorlezen en een rondleiding in de bieb. Ook ga je een keer samen met het gezin naar de plaatselijke bibliotheek.

Meer informatie en opgeven als vrijwilliger
Nederlands leren met VoorleesExpress

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media