Terug
PANDORA

PANDORA

De Muze in de Machine

Exposities Beeldende Kunst

Maakt Artificial Intelligence de kunstenaar overbodig? Bijna elke week wordt er weer een nieuwe, baanbrekende toepassing gelanceerd waarmee met een druk op de knop een kunstwerk kan worden gegenereerd. Dystopie of biedt deze omwenteling geweldige kansen?

De uitvinding van de smartphone heeft de fotografiewereld op zijn kop gezet, maar heeft deze ook gedemocratiseerd. Op dezelfde manier maakt AI kunst toegankelijker. Maar het roept ook filosofische en ethische vragen op over creativiteit, originaliteit en auteurschap. Wat maakt een kunstenaar uniek als een machine in staat is om vergelijkbare, zo niet identieke, kunstwerken te creëren? Is het de persoon die de software creëert, de persoon die de input levert, of is het de AI zelf? En wat beschouwen we als het echte kunstwerk: de algoritmen en codes die de kunst genereren, of het uiteindelijke beeld?

Zo staan we op een kantelpunt in de kunstgeschiedenis, waarbij AI zowel immense mogelijkheden als complexe vraagstukken met zich meebrengt.

Met werk van Rogier Polman, Leon van Kuijk, Booi Kluiving, Panca Evenblij, Nobody &The Computer, Julian Mostert en Lotte Minkema en Irisa Nova, Serenity Rayne, Jaxon Nash, Amani Jones, Emmett Anders en Aopolis Voronin van Deadend Gallery.

Rogier Polman

“AI is een adembenemend fenomeen waarvan de impact zich nog maar moeilijk laat beschrijven. Persoonlijk vind ik een vergelijking met de uitvinding van de fotografie tweehonderd jaar geleden verdedigbaar en op zijn plaats. Waakzaamheid is geboden, maar vooralsnog overheerst de diepe verwondering.”
 

Rogier Polman

Léon van Kuijk

Meer dan veertig jaar geleden begon, nog op de kunstacademie, de samenwerking tussen Rogier Polman en Leon van Kuijk. Veel fascinaties worden gedeeld en evenzo vaak wordt er samengewerkt. Veel (kunst)thema’s als techniek, industrie, architectuur, maar ook terreinen als fotografie, ruimtelijk werk, (grafische) vormgeving en kunsteducatie hebben in al die jaren heel veel vruchtbare en succesvolle projecten opgeleverd.

Een jaar geleden werden de eerste voorzichtige stappen in de A.I gezet. Het blijkt voor beiden een adembenemende wereld die zijn weerga niet kent. Eindelijk is er een beeldmiddel die geen grenzen stelt  aan de snelheid van eigen denken. De komst van de mogelijkheden van A.I. is voor beide een  gebeurtenis die te vergelijken is met die van de uitvinding van de fotografie. 
 

Léon van Kuijk

Julian Mostert & Lotte Minkema

Technomorphogenesis is een project dat de rol van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de creatieve sector verkend. Ons project bestaat uit een visuele journal en een expositie met sculpturen en illustraties die reageren op ons onderzoek, inclusief de impact van AI op beeldmakers. Door AI en onszelf vanuit een kritisch maar speels perspectief te onderzoeken, hopen we met ons project de kijker te laten nadenken en de discussie over de mogelijkheden en beperkingen van AI in de creatieve sector te stimuleren. Vormgegeven met organische vormen, fantasievolle wezens en kleurrijke texturen verkennen we samen de wereld van AI en het creatieve makerschap.

Julian Mostert & Lotte Minkema

Booi Kluiving

De Analoge Meme Maker© is een installatie van theatermaker Booi Kluiving waarmee iedereen – jong of oud, begaan met meme-cultuur of nog een totale newbie – live analoge memes kan maken. 

Booi Kluiving

Iris Nova

Dompel je onder in haar tot nadenken stemmende en emotioneel geladen kunstwerken. 

Enkele van de opmerkelijke tentoonstellingen en locaties waar haar kunstwerken zijn tentoongesteld zijn:
- Dead End Gallery, 2023
- London Art and AI Biennale, 2022

Iris Nova

Panca Evenblij

In samenwerking met IT-specialist Albert de Roos heeft “Stained” een fotografisch-AI-portret gecreëerd van een voormalige verffabriek aan de Donker Curtiusstraat in Amsterdam West (Nr. 23).

Evenblij verkende met haar telefooncamera de lijnen, vormen en kleuren van de ramen, trappen, muren en deuren van het gebouw. Deze momentopnames werden vervolgens ingevoerd in het “generatieve vijandige netwerk” van De Roos, een kunstmatige intelligentie-programma dat nieuwe afbeeldingen creëert die lijken op de ingevoerde beelden.

Panca Evenblij

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media