Terug

Julika Marijn - UitopdeDag

Tickets
Julika Marijn - UitopdeDag

Julika Marijn - UitopdeDag

In de schaduw van Rembrandt

Tickets
UitOpDeDag Serie Voorstellingen Toneel/Muziektheater
Genoemde prijzen zijn exclusief maximaal € 2,00 transactiekosten

Geertje Dircx was Rembrandts tweede vrouw. Ze was jarenlang zijn minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken, waaronder De Nachtwacht, ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis.

Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika Marijn de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. In de schaduw van Rembrandt is de herstory van Geertje; een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, de kracht om het licht te blijven zoeken, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan.

Krachtige vrouwen die hun eigen weg en stem zoeken, is een terugkerend thema in het theaterwerk van Julika Marijn. Eerder maakte ze succesvolle solovoorstellingen over Etty Hillesum, prinses Diana en Helene Kröller-Müller. 

  • Serie UitOpDeDag
  • Regie: Diederik van Vleuten

"Krachtig eerherstel voor Rembrandts verguisde minnares. Op suggestieve, invoelende wijze, met sober en secuur spel, keert Geert Dircx terug in de tijd van nu." - Theaterkrant

“Dit verhaal wordt dynamisch verteld in een prachtig decor van Bartel Meyburg. Een andere visuele voltreffer is de outfit die de actrice draagt. Met deze monoloog krijgt Geertje Dircx een stem en kantelt het perspectief. Daardoor is het nu, heel even, Dircx die een schaduw werpt.” - NRC.

"Op suggestieve, invoelende wijze, met sober en secuur spel, keert Geert Dircx terug in de tijd van nu."

Theaterkrant
46364

"Julika Marijn vertelt op eloquente wijze het droeve verhaal van de minnares van Rembrandt. Middels 17de-eeuwse kunstwerken en achtergrondgeluiden weet ze de sfeer op te roepen van Amsterdam ten tijde van de Gouden Eeuw. Hoewel ze als acteur enige afstand bewaart tot haar hoofdpersoon, slaagt ze er ook in om Geertjes aanbidding van en teleurstelling in een geniale man te illustreren. Zo geeft ze de stem terug aan een vrouw die net als velen pardoes aan de kant werd gezet."

de Volkskrant
46364

"Het zijn de persoonlijke intermezzi, als Marijn zich oprecht boos maakt, die ’In de schaduw van Rembrandt’ de moeite waard maken."

Noordhollands Dagblad
46364

Nieuws en aankomende events van C. in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg C. op social media